ДО НОВИХ ФАСАДА УЗ ПОМОЋ ГРАДА

ГРАД КРАЉЕВО ЋЕ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ БЕСПОВРАТНО СУФИНАНСИРАТИ ТРОШКОВЕ ОБНОВЕ ФАСАДА И КРОВОВА

Градском одлуком, у буџету за 2019. годину предвиђено је 10 милиона динара за бесповратно суфинансирање обнове фасада са термоизолацијом и санирање кровова, ради унапређивања енергетске ефикасности зграда за колективно становање.

То су данас на конференцији за медије рекли Предраг Терзић, градоначелник Краљева, Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “Градско стамбено” и Звонко Ковачевић, руководилац Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено комуналне делатности градске управе.

У Краљеву је до данас регистровано више од 500 Стамбених заједница, а нерачунајући зграде изграђене последњих неколико година, готово све остале су са оронулим фасадама без термоизолације и дотрајалим прозорима, па поред тога што су енергетски неефикасне представљају и ругло.

“Стамбене заједнице треба да направе пројекте и да издвоје део материјалних средстава за њихову реализацију, а ми ћемо као град обезбедити до 50 процената целокупног износа средстава како би њихове зграде изгледале новије и како би они мање новца трошили за загревање простора, јер се до сада расипало и где су се егергенти трошили преко сваке мере. Надам се да ћемо успети да континуираним издвајањем средстава од буџета за 2019. годину па надаље имати лепши животни простор у великом броју старих зграда у Краљеву”, рекао је Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Краљево је један од пет градова који је донео одлуку. Почетком фебруара месеца 2019. године биће расписан конкурс за доделу средстава а стамбене заједнице се позивају да се организују, припреме пројекте и конкуришу.

“У наредном периоду “Градско стамбено” ће у сарадњи са градом организовати неколико едукативних радионица. Идеја нам је да сви буду упознати о корацима које треба стамбена заједница да спроведе како би могла да конкурише за ова бесповратна средства. Поред тога што стамбена заједница мора да буде регистрована, да би конкурисала, мора да у програму одржавања зграде има планиран пројекат и адекватну документацију и да обезбеди најмање 50% средстава за реализацију пројекта”, рекла је Драгана Бикић, директорка “Градског стамбеног и додала да банке за сада нису занитересоване да кредитирају стамбене заједнице, али да ће “Градско стамбено” као солвентно предузеће са бонитентном оценом А+ за стамбене заједнице које су у њеном систему одржавања, са банкама преговарати за кредитирање обнове фасада и кровова.

“Није ово само интерес града да се среде фасаде и улепша град, поготово у само центру већ и да се смањи потрошња енргије, електричне и топлотне, јер ће се на тај начин средства која град улаже вратити кроз уштеду енергената”, рекао је Звонко Ковачевић, руководилац Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено комуналне делатности градске управе.

Одлука о суфинансирању обнове фасада дефинише градске зоне по приоритетима и по нивоу унапређења енергетске ефикасности.

avatar
500
1 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Milanka Ristić Recent comment authors
  Subscribe  
новији старији са највише гласова
Обавести ме за
Milanka Ristić
Milanka Ristić

Poštovani,interesuje me za zgradu br,15,ul Zelena gora koja je sa ravnim krovom i koji prokišnjava,koji je postupak da bi se dobila bespovratna sredstva u iznosu od 100 % i dali je to moguće.Možda samo i saniranje ravnog krova gde prokišnjava.Neka priča postoji i da će na tom mestu biti g u skorije vreme gradnja novih zgrada,koliko je tačna informacija? posedujem stan u potkrovlju te zgrade,prokišnjava,prijavljeno je upravniku, šta dalje?Ne živim u KV,stan je uknjižen,i redovno izmireni troško