ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ “ГРАДСКОГ СТАМБЕНОГ”

Од прошле године Јавно предузеће “Градско стамбено” Краљево добило је нову комуналну делатност ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ коју грађани могу да користе.

У питању је озбиљан посао пошто дуги низ година нико није вршио контролу и темељно чишћење димњака па за сада не постоји јасна слика са терена у каквом су стању димњаци на зградама и другим објектима у Краљеву.

У протеклом периоду акценат је стављен на школске објекте које су обишле стручне службе у циљу утврђивања врсте и стања димоводних и ложишних објеката и уређаја ради њиховог безбедног коришћења током грејне сезоне.

“Нама су приоритет школски објекти и у претходном периоду смо извршили преглед тридесет школских објеката. Остао нам је још одређени број школа који треба да исконтролишемо и ове недеље ћемо кренути са чишћењем димњака како би школе биле спремне и за нову грејну сезону и за почетак нове школске године. Надам се да ће грађани схватити да је њихова безбедност на првом месту и да је јако битно да се на време припреме за грејну сезону и изврше контролу и чишћење својих димњака”, рекла је за РТВ Мелос Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “Градско стамбено”.

Иако је потреба за димњичарима све већа овај занат полако изумире. На територији Краљева овај посао ради свега троје – четворо људи, а на нивоу републике само 250, што представља озбиљан проблем.

JP GSKV Dragana Bikić foto Melos

“Оно што је још већи проблем,  што се системски не решава у смислу едукације људи. Немате у средњој школи позив за димњичара, иако је то професија која је перспективна и која ће бити потребна у будућности. Закон иде у том смислу да се ради све више на безбедности и контроли поготово када је живот и безбедност и здравље људи у питању”, наглашава директорка Градског стамбеног.

Јавно предузеће “Грдско стамбено” Краљево за сада нема своје димњичаре већ користи услуге димњичаре са подручка града као и великих фирми из Србије које се дуги низ година баве овом делатношћу.

аутор текста Ивона Живковић прилог РТВ МЕЛОС