ДО НОВИХ ФАСАДА УЗ ПОМОЋ ГРАДА

ГРАД КРАЉЕВО ЋЕ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ БЕСПОВРАТНО СУФИНАНСИРАТИ ТРОШКОВЕ ОБНОВЕ ФАСАДА И КРОВОВА

Градском одлуком, у буџету за 2019. годину предвиђено је 10 милиона динара за бесповратно суфинансирање обнове фасада са термоизолацијом и санирање кровова, ради унапређивања енергетске ефикасности зграда за колективно становање.

То су данас на конференцији за медије рекли Предраг Терзић, градоначелник Краљева, Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “Градско стамбено” и Звонко Ковачевић, руководилац Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено комуналне делатности градске управе.

У Краљеву је до данас регистровано више од 500 Стамбених заједница, а нерачунајући зграде изграђене последњих неколико година, готово све остале су са оронулим фасадама без термоизолације и дотрајалим прозорима, па поред тога што су енергетски неефикасне представљају и ругло.

“Стамбене заједнице треба да направе пројекте и да издвоје део материјалних средстава за њихову реализацију, а ми ћемо као град обезбедити до 50 процената целокупног износа средстава како би њихове зграде изгледале новије и како би они мање новца трошили за загревање простора, јер се до сада расипало и где су се егергенти трошили преко сваке мере. Надам се да ћемо успети да континуираним издвајањем средстава од буџета за 2019. годину па надаље имати лепши животни простор у великом броју старих зграда у Краљеву”, рекао је Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Краљево је један од пет градова који је донео одлуку. Почетком фебруара месеца 2019. године биће расписан конкурс за доделу средстава а стамбене заједнице се позивају да се организују, припреме пројекте и конкуришу.

“У наредном периоду “Градско стамбено” ће у сарадњи са градом организовати неколико едукативних радионица. Идеја нам је да сви буду упознати о корацима које треба стамбена заједница да спроведе како би могла да конкурише за ова бесповратна средства. Поред тога што стамбена заједница мора да буде регистрована, да би конкурисала, мора да у програму одржавања зграде има планиран пројекат и адекватну документацију и да обезбеди најмање 50% средстава за реализацију пројекта”, рекла је Драгана Бикић, директорка “Градског стамбеног и додала да банке за сада нису занитересоване да кредитирају стамбене заједнице, али да ће “Градско стамбено” као солвентно предузеће са бонитентном оценом А+ за стамбене заједнице које су у њеном систему одржавања, са банкама преговарати за кредитирање обнове фасада и кровова.

“Није ово само интерес града да се среде фасаде и улепша град, поготово у само центру већ и да се смањи потрошња енргије, електричне и топлотне, јер ће се на тај начин средства која град улаже вратити кроз уштеду енергената”, рекао је Звонко Ковачевић, руководилац Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено комуналне делатности градске управе.

Одлука о суфинансирању обнове фасада дефинише градске зоне по приоритетима и по нивоу унапређења енергетске ефикасности.