ДОЛАЗИ ЈЕСЕН, А КРОВОВИ У ГРАДУ У КАТАСТРОФАЛНОМ СТАЊУ

Већину кровова треба санирати, закључили инжењери “градског стамбеног” током контроле.

Јутрошња киша упозорава да је јесен на помолу, а уз јесен иде и сезона киша. У каквом стању су краљевачки кровови?

Јавно предузеће „Градско стамбено“ Краљево је у току летњег периода извршило контролу свих кровова на зградама које су у систему одржавања нашег предузећа.

„Током примопредаје објеката на одржавање, Јавном предузећу “Градско стамбено” Краљево, примећен је велики број равних кровова које је неопходно санирати. Системи равних кровова који су рађени 70-тих и 80-тих година су у том тренутку задовољавали потребе и функционалност зграде, али као што све има свој век трајања, тако и 90% равних кровова мора бити санирано у смислу замене или поправке слојева крова”, каже, Драгана Бикић, директорка Градског стамбеног и додаје “Највећа оштећења на крововима су још од последица земљотреса, а до данас нажалост нису санирана, па ће за нас представљати приоритете којима ћемо се бавити у наредном периоду.“

GSKV krovovi 3
Приметно је и да су станари од својих равних кровова или простора испод крова направили депоније. Кровови су пуни лако запаљивих ствари, а на поједним зградама још има и остатака од порушених димњака од земљотреса.
„Приликом непосредног контакта са управницима стамбених заједница увек скрећемо пажњу да се мора водити рачуна о типу кровног покривача, као и о уграђеним материјалима, који губе своје својство уколико су оштећени”, каже председница стручне комисије “Градског стамбеног” Нада Коцић, дипломирани инжењер архитектуре.

GSKV krovovi 5

GSKV krovovi 4

Кровове оштећују и кабловски и оператери мобилне телефоније, који своје инсталације непрописно и без икаквог надзора уграђују и тако доводе до додатних оштећења већ оштећених кровова.
И тако сада, са једне стране имамо зграду којој је већ истекао век трајања кровног покривача, а на који су се у међувремену накалемили земљотрес, небрига власника стамбених заједница и корисника, а са друге стране прокишњавање, а као што рекосмо на почетку текста јутрошња киша упозорава да је јесен на прагу.

GSKV krovovi 2

GSKV krovovi 6