ГРАДСКО СТАМБЕНО НА ФИНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Градско стамбено креће у израду Пројекта унапређења енергетске ефикасности стамбених и стамбено-пословних објеката на територији града Краљева.

Градско стамбено Краљево на Финалној конференцији пројекта EmBuild.

У Скупштини града Београда је после две и по године, колико је трајао пројекат EmBuild одржана Финална конференција пројекта – Енергетски ефикасне зграде – Планирајте – Инвестирајте – Реновирајте!

„На овој конференцији могли смо да чујемо искуства представника Немачке, Румуније, Бугарске као и земаља у региону Хрватске и Словеније које су већ пар корака испред Србије, с обзиром да још увек нисмо приступили изради Националне стратегије обнове зграда што је обавеза свих земаља које су део Енергетске заједнице“  – рекла је Драгана Бикић.

„Овај пројекат нам је дао значајне смернице за израду како Националне стратегије обнове зграда за ресорна министарства, тако и за израду локалних стратегија обнове зграда нама као представницима града Краљева на овом скупу, мислим при том на  Градско стамбено предузеће  и енергетског менаџера града“– додала је директорка Градског стамбеног.

Сва прикупљена искуства са овог скупа и контакти значиће у будућим подухватима који су у плану и Градског стамбеног  предузећа и града Краљева у смислу доношења одлука о суфинансирању радова на енергетској ефикасности објеката, планирању буџета за ове пројекте и реализацији с обзиром да постоје тенденције да се овај пројекат настави у неком будућем периоду, а могуће са јавних објеката прошири и на стамбене објекте, који чине 75% зграда у нашој земљи, постоји могућност да се попут града Шапца који је средства која су уштедели заменом живиних сијалица на јавној расвети пласирао у буџет за обнову фасада и град Краљево кроз своје будуће пројекте енергетске ефикасности истакне као пример другима.

Градско стамбено је на седници НО одржаној 01. јуна 2018. године на предлог директорке Драгане Бикић донело одлуку да крене у израду Пројекта унапређења енергетске ефикасности стамбених и стамбено-пословних објеката на територији града Краљева.

Пројекат ће трајати од 2018. до 2020. године, реализоваће се кроз три фазе, а партнери у пројекту су Јавно енергетско предузеће “Топлана” Краљево, Архитектонски факултет у Београду , Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву и сви управници зграда који су овом предузећу указали поверење и своју зграду увели у систем одржавања Градског стамбеног.

„Сматрам да је наше предузеће одговорно и квалификовано да предлаже и води пројекте попут овог пројекта енергетске ефикасности и на тај начин укаже локалној самоуправи и грађанима да је обавеза свих нас да водимо рачуна о потрошњи енергије, да је не расипамо, и да сав уштеђени новац, а доказаћемо да су уштеде значајне, пласирамо у изградњу нових школа, вртића, паркова, игралишта и многих других лепих и корисних пројеката“.- истакла је на крају Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “Градско стамбено” Краљево.