ОСНОВАНИ НА ДАНАШЊИ ДАН 1959. ГОДИНЕ

Јавно предузеће “Градско стамбено” Краљево, обележило 59 година од оснивања.

Од оснивања 1959. године, Јавно предузеће “Градско стамбено” ради на одржавању стамбеног фонда града Краљева. Био је ово разлог више да 59 рођендан прославимо са председницима стамбених заједница које су у систему “Градског стамбеног”.

“Градско стамбено” одржава стамбени фонд од 95 улаза у којима се налази 1750 станова, 15 лифтова и 80 пословних простора. Стамбеним заједницама у свом систему “Градско стамбено” бесплатно пружа књиговодствене услуге, правне консултације и техничко – инжењерске услуге.

“У сарадњи са управницима стамбених заједница, све договорене послове обављамо у најкраћем могућем року, по најповољним условима, стављајући акценат на квалитет уграђене опреме, према закону и стандардима, а током извођења радова вршимо и стручни надзор”, рекла је Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “Градско стамбено” и додала “Очекујемо да ће број стамбених заједница у нашем систему да расте првенствено због квалитетне и брзе услуге али и због Одлуке о инвестиционом одржавању објеката и суфинансирању пројеката за енергетску ефикасност стамбених заједница. Град Краљево је у буџету за наредну 2019. годину за ову намену предвидео 10 милиона динара. Средства ће се давати стамбеним заједницама по конкурсу и пројектима са којима они буду конкурисали”.

Стамбене заједнице биће у обавези да обезбеде минум 50% средстава од вредности пројекта а остали део ће суфинансирати град. Управницима је предочено на који начин ће моћи да користе бесповратна средства.

“Пројектат је веома значајан и за “Градско стамбено” и за локалну самоуправу, јер је Краљево у групи од пет градова који су донели ову одлуку у Србији. Санација оронулих фасада и равних кровова са акцентом на енергетску ефикасност биће у нашем фокусу наредне године”, додала је Драгана Бикић на чију иницијативу је донета одлука да се крене у израду Пројекта унапређења енергетске ефикасности стамбених и стамбено-пословних објеката на територији града Краљева. Пројекат ће трајати до 2020. године, реализоваће се кроз три фазе, а партнери у пројекту су Јавно енергетско предузеће “Топлана” Краљево, Архитектонски факултет у Београду, Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву и сви управници зграда који су овом предузећу указали поверење и своју зграду увели у систем одржавања Градског стамбеног.

Поред председника стамбених заједница које су у систему “Градског стамбеног”, скупу су присустовали и Вукман Ракочевић, заменик градоначелника града Краљева и Милан Милошевић, градски већних задужен за комуналне делатности.