ГРАДСКО СТАМБЕНО ПОТПИСАЛО ПРВЕ УГОВОРЕ О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА

Управници Заједнице станара на Тргу краља Петра Првог ослободиоца број 33 (“Леснина”) Ранко Гаровић и улици цара Душана 86 (“Ламела куле ИВ”) Рајко Јанићијевић , данас су потписали уговоре којима текуће одржавање препуштају професионалцима Јавном предузећу “Градско стамбено” Краљево.

Пре потписивања уговора вишечлана комисија Градског стамбеном је изашла на терен и комплетно од подрума до крова прегледала зграде и затечено стање унела у записник. На овај начин власници станова ће по први пут након усељења имати праву  слику стања зграде у којој живе (“здравствени картон”).

DSCN1916

“Обе зграде су основно грађевински у добром стању али је приметно да годинама, а није тешка реч рећи и деценијама, у њих ништа није улагано” каже за Краљево Онлине Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “ГРАДСКО СТАМБЕНО” која је присуствовала комсијском прегледу зграде.

DSCN1950

У зградама нема противпожарних уређаја, (црева у хидрантима и апрата за гашење пожара. У “Леснини” степенишно светло је изведено на непрописан начин, у подруму зграде има лакозапаљивих материја и смећа, већина прекидача је поломљена, а спратне кутије за електричну енергију су без сигурносних поклопаца. Ходници зграде нису окречени више од десет година. У обе зграде током падавина долази до прокишњавања, а интересантно је, да је стаклени део крова у згради “ламела куле ИВ” пробушен ватреним оружјем.

IMG_0021

Управитељима  је током комисијског пријема зграде , скенута пажњу на све оно што је екипа установила на лицу места, а предлог мера добиће у писаног облику. Власници станова се са изабраним управитељем договарају колико ће новца месечно по стану одвајати за текуће одржавање.

IMG_0127

“Власници станова морају да швате да су они заједно власници зграде, да пођеднако морају да о њој воде рачуна, али и да равноправно учествују у њеном одржавању, без обзира на ком се нивоу налази стан односно где се десио квар. То је превиђено и новим Законом који је ступо на снагу почетком године”, кажу у “Градском стамбеном”.

IMG_0143

Поред обавезног текућег одржавања, Јавно предузеће “ГРАДСКО СТАМБЕНО” пружа консултантске услуге у вези конституисања стамбених заједница, избор управника зграде и регистрације и ове услуге ус бесплатне. Сва документација и обрасци налазе се на сајту www.gskv.rs. “Градско стамбено пружа услуге и инвестиционог одржавања, услуге хитних интервенција, услуге професионалног управника и димничарске услуге.  За све информације власници станова и управитељи могу контактирати Јавно предузеће “ГРАДСКО СТАМБЕНО” на телефон 036.332.200, е-маил  office@gskv.rs или лично у улици Цара Лазара 84а.

Извор: Kraljevo Online