КАКО ОБНОВИТИ ФАСАДЕ И КРОВОВЕ УЗ ПОМОЋ ГРАДА?

“ГРАДСКО СТАМБЕНО“ И ГРАДСКА УПРАВА ОДРЖАЛИ ПРЕДАВАЊЕ: „КАКО ИСКОРИСТИТИ БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ИНВЕСТИЦИОНИХ ПРОЈЕКАТА“

Предавање Како искористити бесповратна средства за суфинансирање инвестиционих пројеката, у организацији Градске управе Града Краљева и Јавног предузећа “Градско стамбено” Краљево, одржано је у градској управи.

Вукман Ракочевић, заменик градоначелника Краљева, рекао је да је ово почетак приче о обнови стамбеног фонда у Краљеву. Ракочевић је образложио доношење „Одлуке о обавезном инвестиционом одржавању и суфинансирању инвестиционих пројеката на територији града Краљева“, као и остале планове које локлана самоуправа спрема из ове области.

“У буџету за 2019. годину по први пут ће бити предвиђено 10 милиона динара, које ће град Краљево определити за суфинансирање оваквих пројеката. Град Краљево ће кроз ова средства подржати побољшање стамбеног фонда, кровове, фасаде и енергетску ефинасност. НА овја начин ћемо кроз адекватну процедуру и стручни надзор доћи до побољшања стамбеног фонда”, додао је Ракочевић.

Предавање је било намењено Управницима стамбених заједница, професионалним управницима и другим заинтересованим лицима, о корацима које треба стамбена заједница да спроведе како би могла да конкурише за бесповратна средства, која су намењена за реконструкције фасада и кровова, енерегетску ефикасност зграда, а преко буџетских средстава Града Краљева.


“Циљ нам је био да окупимо све управнике како би се на адекватан начин и правовремено информисали шта је неопходно да се прикупи од документације, на који начин да изаберу прави пројекат и на који начин да пројекат прође на конкурсу и добију бесповратна средства од локалне самоуправе. Ово је прави начин да кренемо са активностима, а наставићемо да информишемо стамбене заједнице све до расписивања конкурса у првом кварталу наредне године. Циљ, Градског стамбеног предузећа, градске управе и грађана је да живимо у сигурнијем и лепшем граду, да нам објекти буду енергетски ефикаснији и да подигнемо комфор становања”, рекла је Драгана Бикић, диркеторка Јавног предузећа “Градско стамбено”.

На предавању су говорили и Звонко Ковачевић, начелник одељења за урбинаизам, грађевинарство и стамбено комуналне делатности Градске управе и Зорица Сретовић, градска менаџерка за енергетску ефинасност.


Нада Главинић, дипл. инж. арх. је презентовала анализу постојећег стања стамбеног фонда, као и реализоване активности на инвестиционом одржавању које је извело „Градско стамбено“, Краљево.

Звонко Ковачевић, начелник одељења за урбанизам Градске управе града Краљева је присутнима објаснио процедуре и кораке који су неопходни за конкурисање на Јавни позив Града Краљева за бесповратна средства. Зорица Сретеновић, енергетски менаџер града Краљева је изнела податке о уштедама и добити од енергетских санација у зградарству. Предавању су присуствовали Управници стамбених заједница и професионални управници.