НОВО ЗАНИМАЊЕ–ПРОФЕСИОНАЛНИ УПРАВНИК

Испити за добијање лиценце, у организацији Привредне коморе Србије, већ су почели.

Наташа Тодоровић, службеница из Краљева, један је од 226 кандидата колико је ових дана полагало писмени део испита за стицање лиценца за професионалног управника стамбених зграда.

„Испит за професионалног управника није нимало лак. Обухваћено је доста разних области, од самог закона, комуникације, културе становања, енергетске ефикасности, противпожарне заштите. Уверена сам да поседујем довољно искуства и знања за обављање тог посла“, каже Наташа Тодоровић.

Наташин колега Јован Обреновић сматра да су одредбе Закона о становању и одржавању објеката јасне и да их само треба доследно примењивати. По његовом мишљењу посао професионалног управника је у великој мери сличан директорској функцији јер као што оснивач фирме доноси одлуке а директор фирме организује и реализује одлуке, такав принцип треба да важи и у управљању зградом.

Власници станова од професионалних управника очекују добре резултате, мада како истиче Љубомир Јовановић, управнике чека велики рад, упорност и ентузијазам будући да су стамбене зграде у лошем стању, а један од разлогаа је велика неодговорност према имовини, посебно заједничкој.

Има мишљења да ће јавна предузећа попут Градског стамбеног и њихови професионални управници бити конкуренти у послу с чиме се не слаже Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “Градско стамбено” Краљево.

Јавно предузеће “Градско стамбено” може да буде само партнер у важном послу будућум професионалним управницима из разлога што је Јавно предузеће “Градско стамбено” бави одржавањем зграда што није посао професионалних управника. Њихов посао је да управљају стамбеним и стамбено-пословним зградама, јасно“, каже директорка Бикић.

За кандидате који положе писмени део испита биће организован усмени испит. Успешним окончањем испита будући професионални управници стичу лиценцу за обављање те професије.

Извор: РТС Припремили: Миланко Даниловић и Ненад Димитријевић