ПРЕДАВАЊЕ СИГУРНОСТ ВАШЕГ ДОМА ЈЕ НА ПРВОМ МЕСТУ

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА “ГРАДСКО СТАМБЕНО” КРАЉЕВО ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ СИГУРНОСТ ВАШЕГ ДОМА ЈЕ НА ПРВОМ МЕСТУ

Крајем прошле године ступио је на снагу нови Закон о становању и одржавању зграда. Законским решењима дошло је до значајних измена у погледу уређења управљања зградама. Власницима станова многе одредбе још увек нису јасне, поготово око конституисања стамбених заједница и избора управника. Која су права а које обавезе?

SVD1

Стручни тим Јавног предузећа “Градско стамбено” Краљево организовао је предавање – трибину у жељи да власницима станова и будућим управницима приближи закон и појасни законске недоумице. На предавању су говорили Драгана Бикић, директорка ЈП “Градско стамбено” Краљево, Зоран Живковић, аутор пројекта “Кровови Београда”, Љиљана Јовановић, директорка ЈСП “Стан” из Шапца, Дејан Сеизовић, из Одељења за ванредне ситуације Рашког управног округа и Марко Јордовић, управник стамбене заједнице у Доситејевој улици 15а.

svd2

У каквом је стању стамбени фонд у Краљеву говорила је Драгана Бикић, која је нагласила да је Градско стамбено спремно дочекало нови закон и да власницима станова пружа све услуге, од помоћи око конституисања стамбених заједница, до услуга текућег али и инвестиционог одржавања стамбеног фонда. Потом је приказан и филм који је показао тренутно стање стамбеног фонда у Краљеву  пример како изгледа када Градско стамбено преузима зграду на одржавање.

svd3

Зоран Живковић, аутор пројекта “Кровови Београда” је на позитивном примеру из  своје праксе објаснио како је могуће да се за кратко време једна зграда стара више од 80 година доведе у стање егергетске ефикадности са уређеним кровом и фасадом.

Филм и предавање Љиљане Јовановић, директорке Јавног стамбеног предузећа “Стан” из Шапца заинтересовао је присутне уз жељу да се пројекат примени и у Краљеву. Већ десет година ЈСП “Стан” обнавља фасаде и санира равне кровове у Шапцу, уз средстава из градског фонда. По моделу пола – пола, град Шабац финансира 50% власници станова другу половину коју плаћају на 24 рате. За протеклих 10 година обновљено је више од 20% зграда у Шапцу, а искуства власника станова говоре да је рата кредита мања од смањења утрошка грејања.

GSKV predavanje 2

На тему Безбедност и здравље људи у објектима колективног становања говорио је Дејан Сеизовић из Одељења за ванредне ситуације Рашког управног округа. Он је скренуо пажњу да власници станова не воде много рачуна о заједничким просторијама које су често извор пожара, да су у зградама углавном нема црева у хидрантима и противпожарних апарата.

Позитивно искуство о уступању одржавања зграде ЈП “Градско стамбено” изнео је Марко Јордовић, управник стамбене зграде у Доситејевој 15а.

Поред управника стамбених заједница, предавању је присуствовао и градоначленик Краљева др Предраг Терзић.

Комплетно предавање  можете погледати на сајту ЈП “Градско стамбено”.