У КРАЉЕВУ ТРИ ПРОФЕСИОНАЛНА УПРАВНИКА СА ЛИЦЕНЦОМ

У Привредној комори Србије додељене прве лиценце за професионалне управнике у стамбеним заједницама

У Привредној комори Србији уручене прве лиценце за професионалне управнике у стамбеним зградама. Испит је положило 198 кандидата од којих је 161 поднело захтев и стекло лиценцу, међу којима је и троје Краљевчана. Разматра се иницијатива да се у Комори оснује Удружење професионалних управника, најавио је Немања Жугић, потпредседник ПКС.
Иако је обуку за професионалног управника у Краљеву похађало тридесетак кандидата, тестове (испит), из првог покушаја положило је само троје кандидата, а једна од њих је Наташа Тодоровић, службеница у Јавном предузећу “Градско стамбено” Краљево.
“Испит није био лак, а обухватао је разне области, од закона о становању, преко енергетске ефикасности и противпожарне заштите до комуникације и културе становања”, каже Тодоровићева.

“ Ми се бавимо одржавањем зграда, а у свакодневном контакту са стамбеним заједницама и корисницима осетили смо потребу да понудимо и услугу професионалног управника”, рекла је Драгана Бикић, директорка Јавног предузећа “Градско стамбено” Краљево.
Професионални управници, по добијању лиценце, биће уписани у регистар који води ПКС и бити доступни стамбеним заједницама како би помогли станарима да унапреде квалитет живота, објаснио је Немања Жугић, потпредседник ПКС.

Комора ће утврђивати права, дужности и етичке норме за професионалне управнике и организовати суд части, казао је Жугић. У Привредну комору Србије стигло је неколико иницијатива да се оснује Удружење професионалних управника, указао је Жугић и нагласио да ће Комора управницима увек бити партнер и саговорник, место за консултације како би што боље и квалитетније одговорили захтевима професије.
Србија је дуго чекала професионалне управнике стамбених зграда који ће решавати нагомилане проблеме у зградама, рекла је Јованка Атанацковић, помоћница министра грађевинарства. Професионални управници биће ангажовани ако се станари не договоре да ће сами бринути о одржавању зграде.
„Професионални управници биће спона између прописа и станара и они ће учинити да се врати слога у зграде и повећа безбедност станара“, објаснила је Атанацковић и додала да Србији треба више од 10.000 људи који ће се бавити професионалним управљањем. „Ово је посао за све, младе и старе, жене и мушкарце“, истакла је помоћница министра наводећи да најмлађи професионални управник, коме је уручена лиценца, има 19 година, а најстарији 71.

Законом о становању и одржавању зграда установљена је професија професионалног управника. Привредна комора Србије добила је овлашћења да води регистар професионалних управника, доступан на порталу Коморе, организује полагање испита, издаје и одузима лиценце. Обука за професионалне управнике стамбених зграда почела је крајем маја ове године у Привредној комори Србије, а организована је и у регионалним коморама.
Цене ангажовања професионалних управника одређиваће се уговором. Законом о становању и одржавању зграда, којим се установљава професија професионалног управника, Привредна комора Србије добила је овлашћења да води регистар професионалних управника, доступан на порталу Коморе, организује полагање испита, издаје и одузима лиценце, утврђује права, дужности и етичке норме понашања у обављању те делатности.